Johanna Tohni

Ujot ihmiset, menkää kotiinne!

Toivottavasti se valitsee mut. Toivottavasti se valitsee mut. Jos se ei valitse, niin mä en kestä. Mua ei kyllä ikinä valita mihinkään. Mä niiiiiiiiiiin haluaisin, että se valitsis mut.

 Tuttu mantra soi päässä ja katse on tiiviisti kengänkärjissä. Olin ujo ja minulla oli huono itsetunto, joten valintatilanteissa oli helpompi esittää, ettei oikein edes kiinnostanut tulla valituksi. Paljon pienempi riski silloin, jos ei tulekaan valituksi. Ei ainakaan kukaan luule, että olisin ollut kovin kiinnostunut. Ei ainakaan tule nolo olo. Kenenkään ei tarvitse sääliä sitten. Voi tuota raukkaa, kun luuli, että se voitais valita. Valita mihin? No mihin vaan. Bestiksesksi, joukkueeseen, järjestäjäksi, pariksi tai esiintyjäksi.

Luulen, että ujoja ihmisiä on ainakin kahta lajia. Heitä, jotka ovat ujoja ja arkoja ja mielellään jättäytyvät kaikessa taka-alalle. Sitten ollaan me. Me, jotka haluttaisiin olla toisten edessä, huomion keksipisteenä, mutta riskit ovat liian suuret. Mitä jos olen sittenkin huono ja arvoton, enkä sellainen kuin oma kuvitelma pään sisällä minusta itsestäni antaa ymmärtää?

Menneisyyden ujo minä symppaa kaikkia ujoja lapsia. Haluaisin auttaa heitä kaivautumaan kuoresta esiin. Melkein väkisin potkisin heitä eteenpäin. Ettekö te tajua, kuinka paljon tässä menee teillä aikaa hukkaan? Itsellä meni vuosia ja taas vuosia ennen kuin uskaltauduin tunnustamaan asioita edes itselleni. Ja taas meni vuosia ennen kuin uskalsin kertoa kaikille muille, että minä se vaan haluaisin olla esiintyjä. Ihan sillä lailla muiden edessä olla ja loistaa.

Mutta ehkä se on ihan hyvä, että ujoilla kestää kauemmin. Jos he siis edes haluavat olla mukana menossa ja esillä. Tulee ainakin todistettua itselleen, että tätä olen halunnut niin suunnattomasti, että olen ponnistellut asioiden eteen paljon enemmän kuin sellainen ihminen, jolle tämä on helppoa. Ja työn tekeminen asioiden eteen ei ole koskaan turhaa. Vaikka olisihan senkin voinut aikaisemmin uskaltaa aloittaa.

Ujot ihmiset. Älkää menkö kotiinne. (Paitsi jos haluatte, tietty). Tehkää niitä asoita, joista unelmoitte. Lava voi olla juuri sinun paikkasi eikä ujous ole mikään häpeällinen merkki siitä, että kuulut nurkkaan.

Terveisin ujo, josta tuli stand up –koomikko ja ehkä juuri ujoutensa vuoksi hyvä teatteriope.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Sillä laillahan siitä pääsee. Kun vain panee itsensä alttiiksi, ottaa hyppyjä tuntemattomaan. Omalla kohdallani esiintymisvarmuuden toi lopullisesti firman järjestämä 4 päivän "huutokurssi", eli esiintymistaidon koulutus.
Kun tarpeeksi joutuu olemaan esillä, ei enää jaksa jännittää.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Ujoa piimää ujostuttaa jos rusketusraidat ylittyvät, eli sitä rajaa ujo ei halua ylittää. Rusketusrajahan erottaa ruskettuneen selän valkoisesta pehvasta.

Jokainen haluaa olla suuri runonlausuja, mutta koska pelkää ettei olekaan niin tekeytyy ujoksi, joten ei tarvitse laittaa itseään koetukselle ja voi jatkaa unelmoimista.

Itsensä peliin laittaminen, kun saattaa muuttaa sen unelman todeksi ja mistä sitten voisi enää unelmoida?

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

"Valita mihin? No mihin vaan. Bestiksesksi, joukkueeseen, järjestäjäksi, pariksi tai esiintyjäksi."
Hyvin sanottu. Ehkä niihin valintoihinkin voisi saada uutta rohkeutta ja valitsijat valita luovemmin. Ujo ihminen ei yleensä tuo esille kaikkea osaamistaan ja tuntuu varmasti riskiltä valita sellaista ihmistä. Kun tulee valituksi, tarvitsee ehkä aluksi hieman tukea, mutta rohkeus kasvaa, kun saa tilaisuuden.